10. Hello december

Julen kan ju vara den bästa bakhögtiden och om man skulle vilja variera de vanliga saffransbullarna kan detta vara ett bra alternativ. Om jag får välja föredrar jag nog dessa. Det kan vara lite klurigt att få rätt på att snurra bullarna men efter ett par så brukar man få in tekniken. 
 
Deg, ca 30 bullar
♥ 4 dl mjölk
♥ 1 dl mjölk
♥ 2 påsar saffran (1 gram)
♥ 50 gram jäst
♥ 1/2 tsk salt
♥ 2 dl strösocker
♥ 250 gram kesella 10%
♥ 100 gram rumstempererat smör
♥ Ca 16 dl vetemjöl
 
Fyllning
♥ 200 gram mjukt smör
♥ 1,5 dl strösocker
♥ 2 msk kanel
♥ 1 tsk kardemummakärnor
♥ 1 ägg till pensling
 
Topping
1/2 dl strösocker
1 msk kardemummakärnor
 
Gör så här
Smula jästen i en bunke. Värm mjölk, vispgrädde och saffran till 37 grader och häll över jästen, blanda till jästen löst sig. Tillsätt salt, strösocker och kesella. Tillsätt mjukt smör och vetemjöl, lite i taget. Knåda degen väl. Låt jäsa i bunken under duk i 45 minuter. Blanda smör, strösocker, kanel och nystötta kardemummakärnor till krämig fyllning. Dela degen i 2 och kavla ut till en rektangulär platta och bred över smörkrämen. Vik ena långsidan mot den andra så den blir dubbelvikt. Skiva arket i 4 cm breda remsor och skär snitt som delar varje remsa nästan helt (så att det ser ut som ett par byxor). Vrid/snurra varje byxben åt olika håll och knyt ihop till en knut. Lägg dem på en plåt med pappersformar. Låt safransbullarna jäsa under bakduk i ca 40 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda i ugnen 10-12 minuter. Pensla bullarna med lite vatten och strö över stött kardemumma blandat med strösocker. Om du vill frysa bullarna så gör du det sista steget efter du tinat dem. 
 
 

Söta ord

Kommentera inl‰gget h‰r:

Namn:
Kom ihÂg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0