18. Chokladbollar

Här kommer mitt favoritrecept på chokladbollar, har inte testat jättemånga så detta är rätt standard, men åh så gott ändå. Älskar chokladbollar och hade helst velat trycka i mig allihopa på en gång. 
 
Ingredienser, ca 20 st
♥ 100 gram smör
♥ 1 dl strösocker
♥ 3 dl havregryn
♥ 2 msk kakao
♥ 1 tsk vaniljsocker
♥ 2 msk kallt kaffe/vatten
♥ Pärlsocker eller kokos att rulla i
 
Behövs förklaring? Blanda ihop alla ingredienser till en smet och rulla bollar, rulla dem sedan i kokos eller pärlsocker. Ställ helst på kylning ett tag. ÄT
 
 


17. Kardemummaskorpor

Här kommer ett recept på jättegoda skorpor, bra att ha som mellanmål eller snacks. Min bror kunde inte sluta äta dem, har man tagit en tar man gärna en till och en till och....
 
Ingredienser 
♥ 7 dl vetemjöl
♥ 1 dl socker
♥ 2 tsk stött kardemumma
♥ 2 tsk bakpulver
♥ 75 gram smör
♥ 1 ägg
♥ 2 dl mjöl eller filmjölk
 
Gör så här 
Sätt ugnen på 225 grader. Blanda de torra ingredienserna i en bunke och finfördela smöret med fingertopparna, blanda ihop till en grynig massa. Tillsätt ägget och smöret och arbeta ihop till en deg. Forma till ca 20 bollar (jag gjorde lite färre för jag ville ha större skorpor) och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda bollarna i mitten av ugnen i ca 12-15 minuter, ta ut plåten och låt svalna. Sänk ugnen till 175 grader. Klyv bollarna på mitten med hjälp av en gaffel och lägg tillbaka på plåten, låt skorporna torka i ugnen i ca 30 minuter eller till de känns torra. 
 
 

16. Popcorn

Har insett att popcorn är sjukt underskattat och man kan hitta på så mycket roligt med dem. Idéen fick jag nog när jag såg att de i Dubai hade en hel butik med olika sorters popcorn. Eftersom jag älskar kanelbullar fick första popcornsorten helt enkelt bli kanelbullspopcorn. Receptet är amerikanskt och det blev så sjukt gott, dock FÖR sött. Nästa gång jag gör det kommer jag att halvera sockret, smöret och sirapen då vi även tyckte det var för mycket smet. Mängden nedan är ursprungsreceptet och sedan får ni själva välja hur ni ska göra. Eftersom vi alltid bakar bullar med kardemumma valde jag att ha i det också men det är såklart frivilligt, så är även nötterna. Jag använde pecannötter men tycker verkligen inte det är ett måste då de mest försvann bland popcornen. I det amerikanska receptet ska man även ringla vit choklad över när de är klara men någon måtte får det vara tycker jag. 
 
Ingredienser
♥ En påse micropopcorn
♥ 60 gram smör
♥ 1,2 dl farinsocker
♥ 1/3 msk kanel
♥ 0,6 dl sirap
♥ 1/2 tsk vaniljsocker
♥ 1/4 tsk bakpulver
(♥ 1/3 msk kardemumma)
(♥ 1,5 dl valfria nötter)
 
*update 15/6
jag testade en gång till att göra detta med lite modifiering i receptet och tyckte detta blev mycket bättre, eller alltså bättre mängd.
♥ En påse micropopcorn
♥ 40 gram smör
♥ 0,6 dl farinsocker
♥ 1/3 msk kanel
♥ 0,3 dl sirap
♥ 1/2 tsk vaniljsocker
♥ 1/3 msk kardemumma
 
Gör så här
Poppa popcornen enligt beskrivning och sortera ut kärnorna. Lägg smör, farinsocker och sirap i en bunke och värm i micron i ca 2 minuter till det kokar, ta ut och rör emellanåt. Blanda i kanelen, kardemumman och bakpulvret. Smeten ska då höja sig tack vare bakpulvret, min gjorde dock inte det så det är ingen panik. Häll smeten över popcornen (och nötterna) och rör runt så att den fördelas jämt. Sprid ut popcornen på en plåt med bakplåtspapper och sätt in i ugnen på 120 grader i ca 20 minuter, rör med jämna mellanrum. 
 
 

15. Istället för en blomma

En bukett blommor kan ibland kännas lite tråkigt att ge bort och då är den här fina fruktbuketten ett alternativ. Hjärtanen är uttryckta med pepparkaksform ur ananas och sedan är jordgubbarna och hjärntana fastsatta med grillspett i ett salladshuvud som ligger i krukan. Lite pilligt att få det fint men det ser helt klart svårare ut än vad det är. 
 
Ingredienser
♥ 1 ananas
♥ 3 (små) paket jordbubbar
♥ 1 salladshuvud
 

RSS 2.0