14. Christmas is coming

Får faktiskt erkänna att jag var lite skeptisk innan jag bakade dessa då jag trodde att pepparkakssmak passade bäst på pepparkakor. Jag bjöd på cupcakesen på mitt gamla jobb och blev väldigt upskattade av alla och även av mig! Riktigt goda blev de och om ni har tvivel, som jag, så testa själva - ni kommer inte bli besvikna. Pepparkaksmuffins med vaniljfrosting, jag gjorde 12 normalstora, men antalet varierar såklart beroende på formarnas storlek (så gör även gräddningstiden så glöm inte det). 
 
Ingredienser
♥ 100 g margarin eller smör
♥ 2 1/2 dl farinsocker
♥ 2 ägg
♥ 1 1/2 dl gräddfil eller filmjölk
♥ 3 dl vetemjöl
♥ 2 tsk pepparkakskrydda
 
Gör så här
Vispa ihop smör och farinsocker. Under fortsatt vispning tillsätt ett ägg i taget. Blanda i grädfilen och rör till en jämn smet. Blanda pepparkakskryddan med mjölet och ha sedan i mjölblandningen i äggsmeten. Grädda i ca 16-17 minuter i 200 grader.
 
Frosting 
♥ 50 gram mjukt smör
♥ 3 dl florsocker
♥ 1/2 tsk vaniljsocker
♥ 100 gram philadelphia
 
Gör så här
Vispa ihop samtlga ingredienser med elvisp och spritsa på frostingen på cupcakesen när de svalnat. Jag använde ätbara snöflingor och silverkulor i två storlekar till dekoration men är upp till er att bestämma.
 
 


13. Kola med flingsalt

Den här kolan är så god och den smälter verkligen i munnen. Jag gjorde halva satsen med salt och halva utan men föredrar verkligen den med salt nu i efterhand. Tänk på att följa receptet noga för att lyckas. 
 
Ingredienser 
♥ 3 dl socker
♥ 3 dl grädde
♥ 1 dl ljus sirap
♥ 1 msk smör
♥ Flingsalt
 
Gör så här
Olja ett bakplåtspapper och lägg i en form ca 20x15 cm om ni tycker det är svårt att få det att ligga bra i formen kan man ojla lite i formen också så fastnar bakplåtspappret. Blanda socker, grädde och sirap i en stor kastrull (gärna tjockbottnad om ni har), koka upp på hög värme, när smeten väl kokar sänk värmen och fortsätt koka utan lock, rör då och då men inte för ofta. Sätt i en termometer, när kolan nått 120-125 grader är den färdig. Ta av kastrullen från plattan och lägg i smöret, rör till smöret är smält och häll sedan upp smeten i formen. Vänta några minuter och strö sedan över salt i önskad mängd. Vänta till kolan svalnat och skär eller klipp i bitar och packa in i bakplåtspapper. 
 
 

12. A cookie a day keeps the sadness away

Detta är ett recept för att göra kanelkakor, supergoda småkakor! Dessutom är de väldigt lätta att göra. Receptet gör ungefär 30 kakor. 
 
Kakor
♥ 1 1/4 dl socker
♥ 200 g smör
♥ Cirka 4 dl vetemjöl
♥ Cirka 2 dl marsán vaniljsåspulver (1 paket a´7 portioner)
 
Garnering 
♥ 1 ägg
♥ Kanel
♥ Socker
 
Gör så här
Rör eller vispa ihop socker och smör till det är vitt och fluffigt. Blanda i mjöl och marsanpulver och arbeta ihop till en smidig deg, låt vila i kylen ca 30 minuter. Kavla ut degen till en platta ca 4 mm tjock och stansa ut kakor med hjälp av pepparkaksformar. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper och pensla med uppvispat ägg, strö direkt över kanel och socker. Grädda i 200 grader 6-8 minuter till de fått färg. 
 
 

11. Gingerbread village

Igår bakade jag minipepparkakshus och en pepparkaksgran, det blev himla fint om jag får säga det själv. Fuskade och använde färdig pepparkaksdeg, betydligt lättare.
 
Pepparkaksgran
Till julgranen kan man köpa ett färdigt sätt med formar här eller så finns det en mall man kan skriva ut här. Till granen gjorde jag 3 st pepparkakor av varje storlek och dessutom satte jag en bit av en pepparkaka emellan varje pepparkaka för att granen skulle bli lite högre. Glöm inte att dekorera varje pepparkaka innan du sätter ihop granen. Jag satte ihop granen med kristyr (receptet nedan). Om ni vill ha en stjärna i toppen så gör en lite mindre än den minsta på mallen. 
 
Mini pepparkakshus
Mallen jag använde hittade jag i en tidning och på internet hittar jag ingen som gör lika små hus här är dock 2 mallar till lite större hus. Här är mall nummer 1 och här är den andra, vill ni göra husen mindre kan ni ju minska mallen lite bara. Grädda gärna pepparkakorna så de nästan blir lite brända, det gör att de blir mer stabila. Jag föredrar att sätta ihop husen med kristyr istället för smältsocker, men det är ju upp till er vad ni föredrar. Husen klistrade jag faktiskt ihop innan jag dekorerade eftersom de var så himla små. Till dekoration använde jag samma kristyr som nedan fast lite minde florsocker sedan är det bara fantasin som sätter stopp. Förslag till dekoration är karamellfärg, glitter, linser, strössel, krossade polkagrisar, silverkulor osv. 
 
Kristyr 
Ingredienser
♥ 1 äggvita
♥ 4 dl florsocker
1 tsk ättika
 
Gör så här
Blanda allt ha eventuellt i lite mer eller mindre florsocker beroende på hur tjock kristyr ni vill ha. 
 
 

10. Hello december

Julen kan ju vara den bästa bakhögtiden och om man skulle vilja variera de vanliga saffransbullarna kan detta vara ett bra alternativ. Om jag får välja föredrar jag nog dessa. Det kan vara lite klurigt att få rätt på att snurra bullarna men efter ett par så brukar man få in tekniken. 
 
Deg, ca 30 bullar
♥ 4 dl mjölk
♥ 1 dl mjölk
♥ 2 påsar saffran (1 gram)
♥ 50 gram jäst
♥ 1/2 tsk salt
♥ 2 dl strösocker
♥ 250 gram kesella 10%
♥ 100 gram rumstempererat smör
♥ Ca 16 dl vetemjöl
 
Fyllning
♥ 200 gram mjukt smör
♥ 1,5 dl strösocker
♥ 2 msk kanel
♥ 1 tsk kardemummakärnor
♥ 1 ägg till pensling
 
Topping
1/2 dl strösocker
1 msk kardemummakärnor
 
Gör så här
Smula jästen i en bunke. Värm mjölk, vispgrädde och saffran till 37 grader och häll över jästen, blanda till jästen löst sig. Tillsätt salt, strösocker och kesella. Tillsätt mjukt smör och vetemjöl, lite i taget. Knåda degen väl. Låt jäsa i bunken under duk i 45 minuter. Blanda smör, strösocker, kanel och nystötta kardemummakärnor till krämig fyllning. Dela degen i 2 och kavla ut till en rektangulär platta och bred över smörkrämen. Vik ena långsidan mot den andra så den blir dubbelvikt. Skiva arket i 4 cm breda remsor och skär snitt som delar varje remsa nästan helt (så att det ser ut som ett par byxor). Vrid/snurra varje byxben åt olika håll och knyt ihop till en knut. Lägg dem på en plåt med pappersformar. Låt safransbullarna jäsa under bakduk i ca 40 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda i ugnen 10-12 minuter. Pensla bullarna med lite vatten och strö över stött kardemumma blandat med strösocker. Om du vill frysa bullarna så gör du det sista steget efter du tinat dem. 
 
 

9. I'm pretty sure chocolate tastes as good as skinny feels

Kladdkaka tycker jag är rätt svårt att baka, mina blir alltid för kladdiga eller för fasta... Det här receptet dock är nog mitt favoritrecept, kladdkaka blir ju 100 gånger godare om man gör den på choklad istället för kakao. 
 
Ingredienser
♥ 3 ägg
♥ 2 dl socker
♥ 1 dl mjöl
♥ 200 gram mörk choklad
♥ 100 gram smör
♥ 1 tsk vaniljsocker
♥ En nypa salt
♥ En påse dajmkulor eller ett dubbeldaim

Gör så här
Smält smör i en kastrull och lägg i den hackade mörka chokladen, värm till allt är smält. Vispa ägg, socker, vaniljsocker pösigt. Sikta i mjölet i äggblandningen och ha i saltet, blanda försiktigt. Häll sist i chokladblandningen, blanda och häll upp i formen. Strö sedan över daimen och grädda i 170grader 20-22 minuter.
 
 

RSS 2.0