30. Forget love, I'd rather fall in chocolate

Alltså detta måste vara världens godaste brownie, nom nom nom. Så god att den inte ens fastande på bild
 
Brownie
♥ 175 g smör
♥ 3 dl socker
♥ 1,5 dl kakao
♥ 0,5 dl ljus sirap
♥ 1,5 dl vetemjöl 
3 st ägg
♥ 0,5 tsk salt
♥ 200 g hackade, vit choklad av god kvalitet
♥ 200 g hackade, hasselnötter
 
Ganasch
♥ 200 g vispgrädde
♥ 200 g mörk choklad av god kvalitet
 
Instruktioner
Blanda ihop det rumsvarma smöret med socker, kakao, sirap, salt, ägg och mjöl. När smeten är väl blandad häll i den vita chokladen som du hackat innan samt hasselnötterna. Häll i en form (storlek ungefär som en halv bakplåt) som du lagt bakplåtspapper i. Grädda i ca 15 min på 175° (detta tyckte vi va lite kort tid). Den skall fortfarande vara kladdig i mitten när du tar ut den.

Koka upp grädde och häll i den mörka chokladen. Rör tills smeten är jämn och fin. Häll chokladsmeten över brownien. Låt svalna och ställ sedan i kylen över natten. Dela i lagom stora bitar. Njut den som den är eller med lite vispad grädde.

29. Vaniljbullar eller sockerbullar?

Detta är nästan så det slår nybakaded kanelbullar alltså. När de precis svalnat och doppat dem i socker, såå gott! Receptet är Leilas från början men så gott att det förtjänar att hamna här också. 
 
Vetebullar
♥ 1 msk kardemummakärnor
♥ 3 dl mjölk
♥ 50 g färsk jäst
♥ 1 1/2 dl strösocker
♥ 1/2 tsk salt
♥ 150 g mjukt smör
♥ 1 ekologiskt ägg
♥ 11-12 dl vetemjöl special
 
Vaniljkräm
Det går såklart att göra egen men vi fuskade och körde på vanlig marsansås, följ instruktionerna för vaniljkräm istället för vaniljsås. 
♥ Mjölk
♥ Marsanpulver
 
♥ Smör till pensing
♥ Socker
 
Instruktioner
Blanda vaniljkrämen enligt instruktioner och ställ in i kylen. Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är fingerljummen, 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, tillsätt strösocker, salt, smör och ägg. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg. Jäs degen i bunke under bakduk till dubbel storlek i 45-60 minuter. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i 18 bitar, forma dem till runda bullar och lägg dem med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper. Platta till dem lite och jäs under en bakduk till dubbel storlek i 45-60 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Fyll vaniljkrämen i en spritspåse med en rundtyll, stick spritsen i varje bulle och fyll dem med lite vaniljkräm. Grädda bullarna gyllene imitten av ugnen i 7-8 minuter och låt dem svalna något. Pensla bullarna med smält smör och rulla dem i strösocker, utan att det hamnar strösocker på vaniljkrämen i mitten. 
 
 
 

28. Kladdkaka

Skulle baka till en förfest förra helgen och hittade ett recept på kladdkaka med nougatpannacotta som blev jättegott! Det var lätt att göra och väldigt lätt att få den fin. 
 
Kladdkaka
♥ 125g mjukt smör
♥ 100g socker
♥ 125g smält choklad 60%
♥ 100g ägg (2 st)
♥ 40g vetemjöl
♥ 1 nypa salta
 
Blanda ihop ingredienserna i den ordning de står ovan, sikta i vetemjölet. Häll smeten i en form och grädda 8-10 minuter i 200 grader. Låt svalna, gärna i kyl eller frys.
 
Nougatpannacotta
♥ 425ml grädde
♥ 150g nougat
♥ 1/2tsk nescaffe (jag tog bara lite från en kapsel här, kan såklart uteslutas) 
♥  3 gelatinblad
 
Skär nougaten i mindre bitar. Lägg gelatinbladen i blöt enligt anvisningar på paketet. Koka upp grädden och lägg i nougaten och kaffet, rör till den är smält. Ta av från värmen och lägg i gelatinet. Låt pannacottan svalna. Instruktionerna i receptet jag hittade var lite konstiga tyckte jag så jag hällde bara den rinnande pannacottan över kladdkakan och ställ in i kylen och låt stelna (minst 4 timmar). Alternativet är att låta pannacottan stelna lite innan man häller den över kladdkakan. Innan jag lossade formen tog jag en kniv och försiktigt skar längs kanten.
 
Dekoration
Tex, ett eller två dubbelnougat, hallon, hackadenötter, chokladsås, ferrero rocher
 
Om du vill ha såna fina spiraler så hyvlar du bara dubbelnougaten på kortsidan med en osthyvel, superlätt!
 
 
 
 

27. Tårtfyllningar

Till en fest hade jag uppdraget att baka tårtor, bestämde mig för marängtårtor med rice crispies och olika fyllningar. Den ena med nutella/hallon och den andra vit choklad/blåbär. Sjukt goda blev de alla 4 faktiskt och väldigt goda tårtor som jag hoppas (och tror) blev uppskattade. I detta inlägget kommer recepten till fyllningarna och sen kommer marängbottnarna i ett eget inlägg. 
 
Vitchokladfluff
♥ 180 gram vit choklad
♥ 3 dl grädde
Smält chokladen i grädden i en kastrull, får ej koka! Ställ att svalna, helst under natten och vispa upp dagen efter. 
 
Nutellafluff
Min nutellafyllning blev tyvärr lite för rinning även om den var sjukt god, tror man kanske skulle ha minskat mängden nutella lite. Här är i alla fall receptet jag använde.
♥ 200 gram nutella
♥ 3 dl grädde
Exakt samma princip som vit choklad fluffet.
 
Blåbärsgrädde/Hallongrädde
♥ 2 dl blåbär eller 250 gram hallon
♥ 3 dl grädde
Låt bären rinna av. Vispa grädden och blanda i bären. Insåg dock att jag tyckte det blev mycket bättre och finare att vispa lite till efter man lagt i bären så de mosas och grädden får finare färg och bättre konsistens. Sen kan man öka mängden bär om det känns för lite. 
 
 
 
 
 

26. Budapestrulle

Efter ett misslyckat försök till budapest utan nötter för två år sen var detta min chans att bevisa att jag faktiskt kan baka. Överträffade till och med mina egna förväntningar denna gången och tårtan blev galet fin. Det var precis lagom mängd till mig och mina 6 kompisar, skulle uppskatta att det blir ca 7-8 ganska stora bitar på detta recept. Nästa gång vill jag nog testa att göra den med hallon, tycker det verkar sjukt gott. 
 
Ingredienser 
♥ 6 äggvitor
♥ 3 dl socker
♥ 100 gram hasselnötter
♥ 1 msk potatismjöl
♥ 2 msk marsanpulver
♥ 2 msk kakao
♥ 4,5 dl grädde
♥ 1-2 burkar mandarinklyftor
♥ ev mörk choklad och kakao/florsocker till garnering

 
Instruktioner
Hacka eller mixa hasselnötterna väldigt fint. Vispa upp äggvitorna och häll i sockret lite efterhand, fortsätt vispa till det är maräng, tar ungefär 10-15 minuter. Blanda ihop hasselnötterna, potatismjölet, marsanpulvret och kakaon i en skål och vänd sedan försiktigt ner i äggsmeten. Spritsa eller bred ut smeten på en plåt, om du spritsar så gör det från ena långsidan till andra. Grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen i ca 19 minuter. Ta ut ur ugn och vänd upp på nytt bakplåtspapper relativt fort, dra sedan av bakplåtspappret som kakan gräddats på. Går det inte loss så kan man pensla med lite vatten på baksidan. Låt svalna helt innan du lägger på den vispade grädden och avrunna mandarinklyftorna, rulla försiktigt ihop från kortsidan och lägg skarven neråt. Smält lite choklad som dekoration och pudra kakao eller florsocker över. 
 
 


25. Persikomousse

Denna moussen tyckte jag blev supergod, tyvärr försvann smaken rätt mycket när jag la den som fyllning på en tårta. I efterhand skulle jag nog ha föredragit att äta den för sig själv. 
 
Ingredienser
♥ 2 dl persikopuré (ca 4-5 persikohalvor på burk), jag tog nog lite mer än det
♥ 80 g florsocker
♥ 4 gelatinblad
♥ 3 dl grädde
 
Instruktioner
Lägg gelatinbladen i vatten enligt instuktioner på paketen. Mixa persikor till en pure. Vispa grädden. Ta upp och värm gelatinbladen i en kastull till de smält och blanda ner i persikopurén. Blanda ihop grädden och persikopurén försiktigt. Ställ i kyl för att stelna. 
 

RSS 2.0