6. Where's my scone?

Att göra scones kan vara det lättaste som finns och nu har jag hittat mitt favoritrecept. Det blir 4 scones och receptet är lätt att dela beroende på hur många man vill göra. Scones bör ätas direkt när de är klara. Godast är det med ost och marmelad till tycker jag!
 
Ingredienser
♥ 3 dl mjölk
♥ 100 gram smör
♥ 1 tsk salt
♥ 4 tsk bakpulver
♥ 7-8 dl vetemjöl special
 
Gör så här
Mitt knep för att det ska gå extra fort och för att slippa kladda med händerna i degen är att smälta smöret (inte helt, men så det bli väldigt mjukt) i en bunke. Sedan tillsätter man vetemjöl, salt och bakpulver och rör ihop så det blir en grynig massa. Häll sedan i mjölken och rör runt. Klicka ut 4 scones på en bakplåtsklädd plåt, skär ett kryss i varje och nagga med en gaffel. Skjuts in i ugnen 10-12 minuter i 250 grader. 
 
 

5. Life is better with fresh baked cookies

För ett tag sen bakade jag riktiga amerikanska cookies, väldigt söta kakor men det är ju så det ska vara. Slutresultatet fastnade tyvärr inte på bild så ni får nöja er med receptet denna gången. Det är en ganska stor sats  så det blir runt 30-40 kakor beroende på hur stora man gör dem. 
 
Ingredienser
♥ 225 gram smör 
♥ 2,5 dl socker
♥ 2,5 dl farinsocker
♥ 2 ägg
♥ 2 msk vanlijsocker 
♥ 7,5 cups mjöl
♥ 1 tsk bakpulver
♥ 2 tsk varmt vatten
♥ En nypa salt
♥ 400 gram choklad hackad i bitar, jag blandade marabou mjölkchoklad, mörk och vit blockchoklad
♥ Man kan ha i en eller två nävar valnötter om man gillar det
 
Gör så här
Börja med att vispa farinsocker, socker och smör till en fluffig massa, det tar ett par minuter. Blanda i äggen, ett i taget. I en annan skål blandar du vattnet och bakpulvret, det kommer fräsa en del, men det ska vara så. Blanda i bakpulvret i sockerblandningen och tillsätt vaniljsocker och salt. Hacka chokladen och häll i den. Det sista man gör är och blandar i mjölet innan man klickar ut smeten på bakplåtspappersklädda plåtar. Degen går bra att frysa och ta fram när man är sugen om man inte vill grädda allt på en gång. 175 grader i ca 10-15 min.
 
 

4. All sorrows are less with bread

Detta är ett bröd som man kalljäser över natten, perfekt om man vill ha nybakade bullar på morgonen men inte orkar göra allt från grunden. Detta slår köpebröd alla dagar i veckan!
 
Ingredienser
♥ 4 dl vatten
♥ 1/4 färsk jäst
♥ 9 dl rågsikt
♥ 1 ½ tsk salt
♥ 1 msk honung
 
Gör så här
Lös jästen i vattnet. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop med spade eller använd händerna. Sätt plastfolie över bunken och ställ in i kylen över natten. Morgonen därpå knådar du degen på mjölat underlag och trycker ut degen så den får en rektangulär storlek på 10x40 cm, sedan viker du degen på mitten två gånger så den blir 5x20 cm. Sätt ugnen (med plåten du ska använda i) på 275 grader och låt degen jäsa under en duk till ugnen är varm. Pensla degen med lite vatten och strö över mjöl och något annat du tycker är gott - jag tog solrosfrön. Skär sedan degen i ungefär 9 lika stora delar, jag tycker bullarna blir finast om du skär trekanter och lägg på den varma plåten (med pakplåtspapper som du lägger på precis innan bullarna. Grädda i 16-17 minuter i ugnen. 
 
 

3. eat every macaron as the last

Efter en resa till paris och laudrees macaron "salted caramel", var jag så klart tvungen att prova att göra något liknande själv. Macarons är kanske inte det första man ger sig på i bakväg men detta receptet var väldigt bra och svårt att misslyckas med om man följer det exakt. Dessutom blev de försvinnande goda!
 
Ingredienser 
Kakor, ca 35 st
♥ 170 g florsocker (knappt 3 dl) 
♥ 90 g mandelmjöl, siktat 
♥ 2 msk kakao 
♥ 90 g äggvita (ca 3 st) 
♥ 2 msk strösocker 
 
Saltkola 
♥ 0.75 dl strösocker 
♥ 0.5 dl baksirap, vit 
♥ 0.5 dl vatten 
♥ 0.75 dl vispgrädde 
♥ 75 g smör 
♥ 1 tsk flingsalt
 
Gör så här
Kakor
1. Mät upp och blanda florsocker, mandelmjöl och kakao i en bunke
2. Vispa äggvitan fluffig i en annan bunke, tillsätt strösocker och vispa till det blivit ett fast skum
3. Sikta i mjölblandingen i äggvitan och vänd ner till du har en jämn smet
4. Spritsa ut rundlar (lite mindre än en femkrona på plåtar med bakplåtspapper
5. Låt kakorna vila i minst 45 minuter (obs! viktig punkt)
6. Sätt ugnen på 125 grader och grädda en plåt i taget längst ner i ugnen i ca 20 minuter, låt svalna
 
Saltkola
1. Blanda socker, sirap och vatten i en kastrull och koka upp och sedan puttra till sockerlagen blir gyllenbrun, utan omrörning
2. Rör ner vispgrädden och sedan smöret (risk för stänk, men det ska vara så)
3. Låt koka sakta några minuter så kolan tjocknar lite
4. Dra kastrullen från plattan och rör ner flingsaltet
5. Låt kolan svalna, gärna över natten i rumstemperatur eller i kylen
6. Sista steget; en kaka + kola + en kaka till
 
 
 
 

2. when live gives you lemons

...make lemonade. 
 
Det finns inte mycket som slår en god lemonad på sommaren. Jag har faktiskt aldrig vågat mig på att göra det själv tidigare, men nu tyckte jag det var dags och den blev faktiskt riktigt god! 
 
Ingredienser
♥ 6 citroner
♥ 1 liter vatten
♥ 2,25 dl socker
♥ 2,5 dl vatten
 
Gör så här
Börja med att koka sockret med 2,5 dl vatten till sockret löst sig. Ställ in i kylen och låt svalna. Pressa citronerna och sila bort fruktköttet. Blanda ner citronsaften i sockerlagen och tillsätt en liter vatten (smaka av till du tycker den är god). Ställ in i kylen så den blir riktigt kall! Garnera eventuellt med citronskivor. 
 
 
 

1. focaccia

Det här brödet är nog det godaste jag vet, dessutom är det väldigt lätt att göra! Ät det gärna nybakat med smör på. Jag brukar själv frysa in det som blir över och ta fram och tina vid ett annat tillfälle (blir nästan lika bra som nybakat om man värmer det i ugnen efter det tinat). 
 
Ingredienser
♥ 14 dl vetemjöl 
♥ 50 g jäst 
♥ 6 dl vatten 
♥ 2 tsk salt 
♥ 2 msk olivolja
 
"Fyllning"
♥ färsk rosmarin 
♥ flingsalt 
♥ olivolja
Här kan man välja vad man själv tycker är gott, tex vitlök, oliver, tomat, fetaost, bara fantasin sätter gränserna.
 
Gör så här
Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader, häll lite av det över jästen och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt resten av vattnet, salt, olja och vetemjöl och arbeta degen smidig. Jäs under duk i cirka 40 minuter. Tryck ut degen i en oljad långpanna och låt jäsa ytterligare 35 minuter. Tryck hål med fingertopparna i degen och strö över rosmarinen (jag brukar trycka ner en del i hålen också). Ringla olivolja och strö flingsalt över. Grädda i 225 grader i mitten av ugnen i cirka 20-25 minuter, när det fått fin färg och låter ihåligt när ni knackar på det. Ta ur brödet ur långpannan så fort det är möjligt.
 
 

Välkommen till min nya blogg

 

Här kommer jag posta på recept och bilder på allt jag tycker är gott. Det blir allt från de lättaste sakerna som chokladbollar till det mest avancerade som hur man gör perfekta macarons. Tårtor tycker jag också är roligt så det blir det vid festligare tillfällen. Ibland dyker det även upp bröd och lite mer sällan mat. Hoppas ni gillar recepten och kom gärna med feedback! /Isabelle

 

 

 


RSS 2.0